Na Vojnoj paradi povodom Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu održanoj u subotu 22.oktobra, možda najveće interesovanje izazvao je samohodni PVO sistem "terminator", kojeg je javnost imala priliku da vidi prvi put.

 

 

Na šasiji kamiona FAP 2026, ugrađen je univerzalni top "bofors" od 40mm švedske proizvodnje i dvostruki lanser za protivavionske rakete ruske proizvodnje. Oklopljenu kabinu radila je "Zastava kamioni", a top i PVO rakete integrisali su "Prva petoletka" iz Trstenika, "Tehnički remontni zavod Čačak" i VTI.

 

"Terminator" iz Srboauta

 

Finalna integracija celog sistema i izrada hidraulike izvedena je za samo 10 dana u halama Srboauta.

Vojna parada počela je plotunima sa Petrovaradinske tvrđave. U delu keja od Varadinskog do Žeželjevog mosta prolazila su borbena vozila, a paradu su upotpunili naleti aviona, defile Garde, plovidba brodova Rečne flotile, kao i demonstracija antiterorističkog desanta Specijalne brigade VS.

Paradi je prisustvovao državni vrh, pokrajinski i gradski funkcioneri i mnogobrojni građani. Komandant Novosadskog garnizona brigadni general Željko Petrović rekao je da su Novosađani i njihovi gosti bili u prilici da vide prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, a da su u motorizovanom ešalonu prikazana ili nova ili modernizovana sredstva.

 

Fotografije sa Vojne parade povodom Dana oslobođenja Novog Sada

 

Pin It